Wat is Bitcoin?

Bitcoin is een gedecentraliseerde digitale munteenheid (cryptogeld/valuta), die overal en onmiddellijk gebruikt kan worden. 

Bitcoins onstaan bij het proces wat in het engels "mining" heet. Mining is het proces van computerkracht gebruiken om transacties te verwerken, het netwerk te beveiligen en iedereen in het systeem met elkaar gesynchroniseerd te houden.

Deze digitale munteenheid wordt niet gereguleerd door een centrale bank en werkt volgens een peer-to-peer-technologie. U kunt dus zonder tussenkomst van derden, zoals banken, wereldwijd geld overmaken en ontvangen. Door middel van ingewikkelde cryptografische technieken is het systeem (bijna) niet te kraken. Lees meer over de bitcoin en ga aan de slag met bitcoin.

Wat is Bitcoin Cash?

Sinds 1 augustus heeft er een blockchain-split plaatsgevonden waardoor er naast Bitcoin ook een nieuwe cryptocurrency is ontstaan genaamd Bitcoin Cash. De reden voor deze chainsplit in Bitcoin en Bitcoin Cash ligt aan een meningsverschil over de oplossing voor de schaalproblemen die Bitcoin nu heeft. In de beginperiode van Bitcoin is er een block-grootte van 1mb ingesteld door de ontwikkelaar(s) ter minimalisatie van het aantal spamorders, bij een block-grootte van 1mb kunnen 4,4 transacties per seconde gedaan worden.

Bitcoin is in de afgelopen jaren veel populairder geworden, hierdoor zijn de transacties op het Bitcoin-netwerk ook toegenomen. In de meeste gevallen vindt er een achterstand aan onbevestigde Bitcoin-transacties plaats op dagen waarbij er veel transacties plaatsvinden. Bitcoin-transacties met een hoge minersfee worden alleen snel uitgevoerd. Terwijl transacties met weinig tot geen minersfee superlang duren.

Hierdoor was het ”replace-by-fee” systeem ontwikkeld, dit systeem werkt als volgt; als een Bitcoin-transactie met een lage tot geen minersfee niet doorkomt dan kan deze niet geannuleerd worden. Er kan wel een andere transactie gedaan worden naar hetzelfde coin-adres met hetzelfde aantal Bitcoin die genoeg minersfee bevat. Wanneer deze transactie door de miners in een block verwerkt wordt zal deze ook de vorige transactie overschrijven, waarna deze ongeldig is en geannuleerd wordt.

Voor miners is dit systeem profijtelijk, maar niet iedereen met Bitcoin gebruikt het. Het kan dus erg lang duren voordat een transactie wordt uitgevoerd als er weinig tot geen minersfee wordt meegegeven. Een oplossing voor dit probleem die door een deel van de community geboden werd is het vergroten van de block-grootte van Bitcoin van 1mb naar 2mb. Echter is er geen overeenstemming over dit voorstel binnen de gehele community.

Om de schaalproblemen van de block-grootte van Bitcoin op te lossen zijn er twee voorstellen binnen de community gedaan; een soft fork en een hard fork. Een soft fork is backward compatible, wat dit inhoudt kan doormiddel van een voorbeeld toegelicht worden; als je MS Word uit 2007 hebt kun je nog steeds Word-bestanden die gemaakt zijn met MS Word 2010 openen. Echter kunnen updates die in MS Word 2010 gemaakt zijn niet gebruikt worden in MS Word 2007. Een hard fork is niet backward compatible, dit betekent dat wijzigingen de vorige versie overschrijven waarna die niet meer gebruikt kan worden. Dit is te zien als een nieuwe generatie PC waarop je geen Cd-roms kunt spelen, daarbij is het ook niet mogelijk om PC-spellen te spelen op een oude generatie P. Uiteindelijk zal de oude generatie PC niet meer functioneel zijn (om mee te gamen) omdat er geen nieuwe spellen voor komen.

De soft fork oplossing zou gerealiseerd worden door Segregated Witness. Segwit biedt een oplossing voor de beperkte blockgrootte van 1MB door een deel van de data van een transactie in een aparte block te versturen. Een Bitcoin-transactie bestaat uit drie elementen; de details van de verzender (de input), de details van de ontvanger (de output) en de digitale handtekening. De digitale handtekening verifieert of de verzender genoeg Bitcoin bezit om de transactie te kunnen doen. Echter neemt de digitale handtekening 65% van de ruimte van de data van een Bitcoin-transactie in beslag. Gezien de geringe blockgrootte van 1MB is dit een zeer grote hoeveelheid data. Dr. Peter Wuille heeft met Segwit hiervoor een oplossing bedacht waarbij de verzend en ontvang details worden verstuurd in de ”main block” en de digitale handtekeningen worden verstuurd in de ”extended block”. Voor Segwit is een clausule door de developers ingesteld dat er 95% goedkeuring door de gebruikers moet zijn om deze soft fork te kunnen implementeren. Echter was er te weinig support van de miners die vreesde voor een forse verlaging van de minersfee door Segwit.

Er is uiteindelijk het idee gekomen voor een user activated soft fork genaamd BIP 148. BIP staat voor Bitcoin Improvement Proposals en is een document met voorstellen die zijn opgesteld om verbeteringen voor het Bitcoin netwerk te realiseren. BIP 148 is een soft fork die het minen van alle blocks zonder Segwit zal afstoten. Als meer dan 51% van alle Miners voor de kant van BIP 148 kiest dan zal er een afsplitsing komen van de originele blockchain van Bitcoin.

Onder een deel van de Bitcoin-community was er tevens twijfel over BIP 148. Zo heerste er de angst dat de chainsplit problemen met zich mee zou brengen. Dus als eventualiteitsplan is er door het mining-bedrijf Bitmain een hard fork voorgesteld voor een hele nieuwe vorm van Bitcoin genaamd Bitcoin Cash waarbij er grotere blocks gemined worden. Alle miners die twijfelde over BIP 148 konden in dit geval kiezen om Bitcoin Cash blocks te minen.

BIP 148 werd geïmplementeerd op 1 augustus 2017, omdat een klein deel van de miners heeft besloten om Bitcoin Cash blocks te minen heeft er een blockchainsplit plaatsgevonden waarbij er zowel Bitcoin gemined werd met Segwit en Bitcoin Cash. Iedereen dit Bitcoin bezat voor 1 augustus zou dus na de blockchainsplit zowel 1 Bitcoin als 1 Bitcoin Cash ontvangen als ze in bezit waren van hun private key of als hun wallet of exchange Bitcoin Cash ondersteunt.

Bitcoin Cash heeft een aantal significante verschillen met Bitcoin; ten eerste is de block-grootte van Bitcoin Cash 8mb in de plaats van 1mb, Bitcoin Cash heeft geen Segwit, Bitcoin Cash ondersteunt het ”replace-by-fee systeem” niet, Bitcoin Cash heeft een ander beloningssysteem voor miners en tot slot heeft Bitcoin Cash replay en wipeout bescherming. Replay en wipeout bescherming bij Bitcoin Cash transacties beschermt een gebruiker tegen ”replay attacks”. Dit houdt in dat iemand die Bitcoin Cash verstuurt niet het risico loopt dat die per ongeluk ook Bitcoin verstuurt. Dit was een issue die optrad na de fork omdat iemand met Bitcoin op zijn private key zowel 1 Bitcoin als 1 Bitcoin Cash had staan. Het beloningsysteem van miners Bitcoin Cash verschilt met dat van Bitcoin door hun MTP-systeem. MTP staat voor Medium Past Time; wanneer de mediaantijd van de afgelopen 6 gemijnde blocks hoger is dan 12 uur dan wordt de moeilijkheid verminderd met 20%. Dus dan wordt het 20% makkelijker om nieuwe blocks te minen. Als er minder miners zijn dan wordt de moeilijkheidsgraad dus verlaagd, het minen van nieuwe blocks duurt dan immers langer. Het MTP-systeem maakt het dus aantrekkelijker voor nieuwe miners om Bitcoin Cash te minen doordat de moeilijkheidsgraad verlaagd wordt als er weinig mining support is.

Bitcoin Cash heeft een market cap van 21 miljoen en wordt momenteel ondersteund door de volgende wallets; Bitcoin ABC, Bitcoin Classic, Bitcoin Unlimited, Ledger, Trezor, Electron Cash en BTC.com. De huidige hoeveelheid Bitcoin Cash die in omloop is ligt rond de 16,750,413 BCH (per 30-10-17). Verder is het altijd raadzaam om op te letten dat er geen Bitcoin Cash naar een regulier adres gestuurd wordt en vice versa. Zo heeft Bitcoin Cash en Bitcoin dezelfde private key, echter is het een compleet andere cryptocurrency. Het is meestal nog wel mogelijk om Bitcoin Cash over te zetten naar een andere wallet door het exporteren van de private key wanneer er per ongeluk Bitcoin Cash naar een wallet gestuurd wordt die alleen Bitcoin ondersteunt. 

Wat is Litecoin?

In veel opzichten lijkt Litecoin op Bitcoin. Zowel als functie en systematisch. Het voornaamste verschil ligt in het minen van Litecoin, dit kost namelijk minder computing power. Hierdoor is het makkelijker om Litecoin te minen met een computer met gemiddelde specificaties. 

De uiteindelijke market cap van Bitcoin is 21 miljoen coins en de huidige hoeveelheid die in omloop is ligt rond de 16,4 miljoen. De uiteindelijke market cap van Litecoin is 84 miljoen en de hoeveelheid coins die momenteel in omloop is ligt rond de 51,8 miljoen. Dus verhoudingsgewijs kan Litecoin geïnterpreteerd worden als het zilver ten opzichte van Bitcoin als het goud.

Wat is Ethereum?

Ethereum is een softwareplatform dat is gebouwd op blockchaintechnologie. Dit is een technologie waarop transacties worden vastgelegd. Dit hoeven niet alleen geldtransacties te zijn maar ook het opslaan van berichten of documenten. Elke uitgevoerde transactie wordt openbaar vastgelegd via de blockchain. Hiervoor is geen tussenpersoon nodig, in plaats daarvan heeft de blockchain de controlefunctie. Hierdoor valt een groot deel van de taken van banken en financiële instellingen weg. Banken hebben een grote database waarin financiële gegevens van klanten worden opgeslagen, de blockchain is een database zonder eigenaar die dezelfde functie heeft en net als banken transacties en eigendom kan versturen/vastleggen.

Naast een blockchain heeft Ethereum ook een eigen programmeertaal genaamd Solidity. Dit is een programmeertaal waarmee decentrale applicaties en smart contracts geschreven kunnen worden. Hiermee kan een peer-to-peer-economy of decentraal financieel systeem gebouwd worden.

De ether is de gekoppelde munt aan Ethereum en wordt voornamelijk gebruikt voor het maken van ‘contracten’. De ether munt wordt gebruikt door applicatieontwikkelaars om voor transactiekosten/diensten te betalen die op Ethereum plaatsvinden. Ethers zijn de brandstof waarop Ethereum werkt, mensen die hun computer ter beschikking stellen om het Ethereum-netwerk te laten draaien krijgen daar ethers voor. Dus in tegenstelling tot bitcoin is de ether ook een ‘’fuel voor het netwerk’’ naast een betalingsmiddel.

Er zijn al veel startups binnen het Ethereum netwerk die gelanceerd worden door middel van initial coin offerings. Vooral Fintech startups hebben initial coin offerings voor de ontwikkeling, financiering en lancering van dApps.

DApps zijn applicaties die zelfuitvoerende slimme contracten hebben. Ze hebben door deze smart contracts geen centraal leiderschap nodig en zijn hierdoor decentraal. Een dApp is volledig open-source en wordt door meerdere eenheden gecontroleerd. De data van de applicatie wordt op een decentrale blockchain openbaar opgeslagen. Een dApp maakt gebruik van app coins, dit is een crypto-grafische token die nodig is om toegang tot een applicatie te verkrijgen. Miners en farmers worden ook beloond met deze tokens. Een dApp genereert tokens aan de hand van een standaard crypto-grafisch algoritme, dit algoritme geldt als bewijs voor de nodes die aan de applicatie bijdragen. Door middel van het dApp-model wordt het mogelijk gemaakt om bij de dragen aan het netwerk. Dit kan door het kopen van coin.

Er worden dus coins vrijgegeven voor investeerders die bereid zijn om met ethers dApp startups op het Ethereum netwerk financieel te ondersteunen. Dus naast een belegging in Ethers als crypto currency kunnen ze ook gebruikt worden voor crowdfunding voor startups. De coins die je ervoor terugkrijgt kunnen gezien worden als aandelen.

Wat is Dash?

Dash is een altcoin die werkt volgens dezelfde principes als de Bitcoin. Dash heeft een blockchain die effectiever werkt, hierdoor is Dash een van de snelste crypto currencies als het gaat om betalingen. Dash heeft twee unieke features: de instantsend methode om meteen een betaling uit te voeren zonder bevestigingswachttijd en de privatesend methode waarbij vrijwel anonieme transacties uitgevoerd kunnen worden. Dash heeft dus een hogere financiële privacywaarborging dan bitcoin, en het is mogelijk om er supersnelle transacties mee uit te voeren.

Waarom bitcoins kopen bij Bitrush?

Bitrush is opgericht in 2014 en maakt het mogelijk om gemakkelijk, veilig en betrouwbaar bitcoins en andere cryptocurrencies te kopen. Ons gebruiksvriendelijke platform biedt cryptocurrencies aan tegen concurrerende prijzen via populaire betaalmethodes zoals iDEAL, Bancontact en MyBank.

Wat is een bitcoin adres en hoe kom ik eraan?

Om bitcoins aan te kopen of uit te geven heeft u een bitcoin adres nodig. Dit is enigszins vergelijkbaar met een bankrekeningnummer. Een bitcoin-adres bestaat uit minimaal 27 en maximaal 34 karakters. Aan elke bitcoin adres hangt een unieke persoonlijke key (toegangscode) waarmee u de bitcoins weer uit kunt geven.

Een bitcoin-adres kunt u verkrijgen door een bitcoin portemonnee aan te maken.

Wat is een bitcoin portemonnee/wallet?

In uw bitcoin portemonnee bewaart u bitcoins, u kunt dit zien als een bankrekening. Er bestaan drie soorten bitcoin portemonnees; een online portemonnee, een mobiele portemonnee en een software portemonnee via een bitcoin client.

Via een bitcoin client downloadt u een software portemonnee op uw computer. Het grote nadeel hiervan is dat u het gehele openbare bitcoin grootboek (blockchain) moet downloaden, wat dagen kan duren. U heeft dan wel de totale controle over uw portemonnee, maar u moet wel zelf zorgen voor de beveiliging ervan.

Online portemonnees zijn overal toegankelijk en kunnen op verschillende websites worden aangemaakt. U beheert deze niet zelf, dat wordt door een derde partij gedaan. De verantwoordelijkheid voor de beveiliging ligt dan ook bij een derde partij.

Met een mobiele portemonnee is het mogelijk uw bitcoins in uw zak mee te nemen. Betalingen in fysieke winkels kunnen makkelijk gedaan worden door een QR-code te scannen of door uw telefoon in de buurt van een kassa met NFC (Near Field Communication) te houden.

Bezoek bitcoin.org wanneer u meer informatie nodig heeft bij het kiezen van een bitcoin portemonnee.

Wat is een hardware wallet?

Een hardware wallet kan gezien worden als een versleuteld apparaat dat fungeert als bit-/altcoin wallet. De hardware wallet is een vorm van cold storage, dit houdt in dat de private key offline bewaard wordt.

De public key is het bit-/altcoin adres om crypto currency transactions mee uit te voeren. De public key wordt gegenereerd door de private key. De private key moet afgeschermd en goed bewaard blijven om de bit-/altcoin veilig te houden. Hiervoor dient de hardware wallet.

Het voordeel van een hardware wallet is dat er vanuit cold storage nog steeds online transacties uitgevoerd kunnen worden door de hardware wallet in te pluggen in de computer en een goedkeuring te geven en het wachtwoord in te voeren.

Er zijn verschillende soorten hardware wallets die variëren in prijs en veiligheidslevel. De meeste algemene instellingen voor hardware wallets zijn hetzelfde, er zal een pin en wachtwoord ingesteld moeten worden.

Ter preventie van het verliezen van je bit-/altcoins als de hardware wallet kwijt of defect is, is er een veiligheidsmodule die doorlopen kan worden. Door de wallet seeds te noteren en goed te bewaren kan de wallet teruggehaald worden.

De wallet seeds worden gegenereerd tijdens het aanmaken van de hardware wallet, het zijn een aantal veiligheidswoorden. Als de hardware wallet kwijt is dan is er door het aanleveren van deze veiligheidswoorden altijd weer toegang tot de inloggegevens/private key. Hiermee is het mogelijk om weer op de account in te loggen met de public key waarop de bit-/altcoins staan.

Hoe start ik een koopproces bij Bitrush?

Op de homepagina kunt u gemakkelijk een koopproces starten.

 1. U vult het te besteden bedrag of het aantal bitcoins in dat u wilt ontvangen.
 2. Kies de door u gewenste betaalmethode.
 3. U vult uw bitcoin adres in; op dit adres ontvangt u de aangekochte bitcoins.

Wanneer u voor het eerst bitcoins bij Bitrush bestelt, vragen wij om een eenmalige verificatie van uw e-mailadres, telefoonnummer en bankrekeningnummer. Dit proces duurt slechts enkele minuten.

Wat zijn de voordelen van bitcoin?

 1. Er is geen tussenpersoon nodig om een transactie te verrichten en u betaalt geen transactiekosten van een bank.
 2. U kunt altijd en overal onmiddellijk bitcoins overmaken en ontvangen. Er gelden geen feestdagen, grenzen of opgelegde limieten!
 3. U heeft de volledige controle over uw transacties, het is bijvoorbeeld voor een bedrijf onmogelijk om ongewenste of onopgemerkte kosten van uw portemonnee af te schrijven.
 4. U betaalt geen of extreem weinig provisie.
 5. Bitcoins zijn vrijwel oneindig deelbaar, u kunt bijvoorbeeld 0,00000001 bitcoin naar iemand overmaken.
 6. Privacy en anonimiteit; alle bitcoin transacties worden permanent openbaar opgeslagen in het bitcoin grootboek (blockchain), en iedereen kan op elk moment het saldo van elk bitcoin adres inzien. De identiteit van de eigenaar kan echter niet worden vastgesteld aan de hand van zijn bitcoin adres, zolang de eigenaar bij een transactie zelf geen persoonlijke informatie heeft vrijgegeven.
 7. Bitcoins kunnen onmogelijk worden vervalst en zijn daardoor eenvoudig en onmiddellijk identificeerbaar.
 8. Bitcoins bewaren is geheel kosteloos en gemakkelijk, er hoeft geen derde partij aan te pas te komen.
 9. Bitcoin betalingen zijn onomkeerbaar, een transactie met bitcoin kan niet ongedaan worden gemaakt. Het kan alleen worden terugbetaald door de ontvanger.
 10. De hoeveelheid bitcoins is aan een maximum van 21 miljoen gebonden. Hierdoor is de bitcoin in principe immuun voor inflatie.

Hoe maak ik een wallet aan?

Als u van plan bent om bij bitrush.nl crypto currency te kopen of verkopen dan heeft u een crypto-wallet nodig. Dit is een account waarop u uw crypto currency kunt opslaan. Bitrush.nl heeft geen eigen wallet. De klanten van bitrush.nl gebruiken meestal de volgende wallets:

https://jaxx.io/

https://blockchain.info/nl/home

Het belangrijkste aan uw wallet om bitcoin te kopen of verkopen bij bitrush.nl is uw coin adress. Je hebt voor de verschrillende crypto-currencies een ander adres nodig. Een bitcoin-adres en een ethereum-adres bijvoorbeeld. Je kunt de verschillende adressen wel beheren via één wallet. Als gevraagd wordt om een adres te genereren dan moet u dit adres soms eerst opslaan (het kan dan anders zijn dat uw adres opnieuw verandert). 

Wat is een veilige manier om mijn bitcoins te beschermen?

Net zoals uw portemonnee in het dagelijkse leven, moet uw bitcoin portemonnee goed beschermd zijn. Het is noodzakelijk om hem goed te beveiligen, om verlies of diefstal te voorkomen. Meer informatie daarover vindt u op de site van bitcoin.

Waarom vragen jullie om mijn mobiele-telefoonnummer?

Bitcoins zijn ook aantrekkelijk voor frauduleuze doeleinden, wij zijn daarom door onze financiële partners verplicht om uw telefoonnummer te vragen.

Uw telefoonnummer wordt gebruikt voor de volgende doeleinden:

 1. Het versturen van een verificatiecode.
 2. Fraudeurs af te schrikken.
 3. Eventueel bij het helpen opsporen van fraudeurs.

Ik heb mijn SMS niet ontvangen, wat nu?

Het komt zelden voor dat u geen SMS ontvangt. Om toch een SMS met een code te ontvangen kunt u het volgende doen:

 1. De aankoop nogmaals proberen uit te voeren, eventueel in een andere browser.
 2. Uw browsergeschiedenis van het afgelopen uur wissen.
 3. De privé-navigatie/incognitomodus van de browser starten.

Waarom is er een accountverificatie nodig?

Door de populariteit van de bitcoin is deze helaas ook het doelwit van cybercriminelen. Met behulp van bijvoorbeeld "phishing" kan een cybercrimineel de beschikking krijgen over de bankgegevens van een gebruiker. Op het moment dat er een aankoop van bitcoins is gedaan en de bitcoins opgestuurd zijn naar een anoniem bitcoin adres, is het voor ons onmogelijk om de transactie terug te draaien.

Om kans op fraude te verlagen, vragen wij u bij uw eerste bestelling om een eenmalige verificatie.

Waarom moet ik mijn paspoort of ID-kaart aanleveren?

Voor bedragen boven de € 2500,- zijn wij verplicht door onze payment service provider om een identiteitsverificatie te vragen om (internet)fraude en witwaspraktijken tegen te gaan. Meer informatie kunt u vinden op onze pagina veiligheidsbeleid.

Wat houdt een cooling-downperiode in?

Een cooling-downperiode houdt in dat de bitcoins worden vastgehouden gedurende een periode van 2 werkdagen nadat een aankooplimiet is bereikt.

Stel dat u een bestelling doet voor € 250,-, dan houdt u aankooplimiet van € 200,- over voor de komende 2 werkdagen. Wanneer u de € 200,- overschrijdt zullen uw bitcoins tijdelijk worden vastgehouden. De volgende periode zal ingaan wanneer de 2 werkdagen voorbij zijn. Meer informatie kunt u vinden op ons pagina over veiligheidsbeleid

Waarom ontvang ik minder coins dan besteld?

Vanwege de variabele koers van cryptocurrencies kan de waarde per moment verschillen.

Wij garanderen dat u de exacte coins ontvangt die u heeft besteld vanaf het moment dat u op de betaalpagina bent en uw betaling binnen 5 minuten heeft afgerond. Duurt het langer dan 5 minuten dan kunnen wij niet garanderen het aantal bestelde coins te leveren en dus kan het licht afwijken. 

Ik heb bitcoins aangekocht, maar die zijn nog niet aangekomen?

Het is gebruikelijk dat u de bitcoins vrijwel onmiddellijk in uw portemonnee ziet verschijnen, maar het kan voorkomen dat er een vertraging optreedt. De meest voorkomende redenen hiervoor zijn:

 1. U heeft uw eenmalige accountverificatie nog niet voltooid.
 2. Sommige online portemonnees vereisen 6 confirmations (link) (bevestigingen) voordat de bitcoins zichtbaar worden. Een confirmation betekent dat een transactie is geverifieerd door het netwerk en (bijna) niet meer ongedaan kan worden gemaakt (met elke bevestiging wordt het risico op het terugdraaien van de transactie kleiner).