Wat is Bitcoin?

Bitcoin is een gedecentraliseerde digitale munteenheid (cryptogeld/valuta), die overal en onmiddellijk gebruikt kan worden. 

Bitcoins onstaan bij het proces wat in het engels "mining" heet. Mining is het proces van computerkracht gebruiken om transacties te verwerken, het netwerk te beveiligen en iedereen in het systeem met elkaar gesynchroniseerd te houden.

Deze digitale munteenheid wordt niet gereguleerd door een centrale bank en werkt volgens een peer-to-peer-technologie. U kunt dus zonder tussenkomst van derden, zoals banken, wereldwijd geld overmaken en ontvangen. Door middel van ingewikkelde cryptografische technieken is het systeem (bijna) niet te kraken. Lees meer over de bitcoin en ga aan de slag met bitcoin.

Wat is Litecoin?

In veel opzichten lijkt Litecoin op Bitcoin. Zowel als functie en systematisch. Het voornaamste verschil ligt in het minen van Litecoin, dit kost namelijk minder computing power. Hierdoor is het makkelijker om Litecoin te minen met een computer met gemiddelde specificaties. 

De uiteindelijke market cap van Bitcoin is 21 miljoen coins en de huidige hoeveelheid die in omloop is ligt rond de 16,4 miljoen. De uiteindelijke market cap van Litecoin is 84 miljoen en de hoeveelheid coins die momenteel in omloop is ligt rond de 51,8 miljoen. Dus verhoudingsgewijs kan Litecoin geïnterpreteerd worden als het zilver ten opzichte van Bitcoin als het goud.

Wat is Ethereum?

Ethereum is een softwareplatform dat is gebouwd op blockchaintechnologie. Dit is een technologie waarop transacties worden vastgelegd. Dit hoeven niet alleen geldtransacties te zijn maar ook het opslaan van berichten of documenten. Elke uitgevoerde transactie wordt openbaar vastgelegd via de blockchain. Hiervoor is geen tussenpersoon nodig, in plaats daarvan heeft de blockchain de controlefunctie. Hierdoor valt een groot deel van de taken van banken en financiële instellingen weg. Banken hebben een grote database waarin financiële gegevens van klanten worden opgeslagen, de blockchain is een database zonder eigenaar die dezelfde functie heeft en net als banken transacties en eigendom kan versturen/vastleggen.

Naast een blockchain heeft Ethereum ook een eigen programmeertaal genaamd Solidity. Dit is een programmeertaal waarmee decentrale applicaties en smart contracts geschreven kunnen worden. Hiermee kan een peer-to-peer-economy of decentraal financieel systeem gebouwd worden.

De ether is de gekoppelde munt aan Ethereum en wordt voornamelijk gebruikt voor het maken van ‘contracten’. De ether munt wordt gebruikt door applicatieontwikkelaars om voor transactiekosten/diensten te betalen die op Ethereum plaatsvinden. Ethers zijn de brandstof waarop Ethereum werkt, mensen die hun computer ter beschikking stellen om het Ethereum-netwerk te laten draaien krijgen daar ethers voor. Dus in tegenstelling tot bitcoin is de ether ook een ‘’fuel voor het netwerk’’ naast een betalingsmiddel.

Er zijn al veel startups binnen het Ethereum netwerk die gelanceerd worden door middel van initial coin offerings. Vooral Fintech startups hebben initial coin offerings voor de ontwikkeling, financiering en lancering van dApps.

DApps zijn applicaties die zelfuitvoerende slimme contracten hebben. Ze hebben door deze smart contracts geen centraal leiderschap nodig en zijn hierdoor decentraal. Een dApp is volledig open-source en wordt door meerdere eenheden gecontroleerd. De data van de applicatie wordt op een decentrale blockchain openbaar opgeslagen. Een dApp maakt gebruik van app coins, dit is een crypto-grafische token die nodig is om toegang tot een applicatie te verkrijgen. Miners en farmers worden ook beloond met deze tokens. Een dApp genereert tokens aan de hand van een standaard crypto-grafisch algoritme, dit algoritme geldt als bewijs voor de nodes die aan de applicatie bijdragen. Door middel van het dApp-model wordt het mogelijk gemaakt om bij de dragen aan het netwerk. Dit kan door het kopen van coin.

Er worden dus coins vrijgegeven voor investeerders die bereid zijn om met ethers dApp startups op het Ethereum netwerk financieel te ondersteunen. Dus naast een belegging in Ethers als crypto currency kunnen ze ook gebruikt worden voor crowdfunding voor startups. De coins die je ervoor terugkrijgt kunnen gezien worden als aandelen.

Wat is Dash?

Dash is een altcoin die werkt volgens dezelfde principes als de Bitcoin. Dash heeft een blockchain die effectiever werkt, hierdoor is Dash een van de snelste crypto currencies als het gaat om betalingen. Dash heeft twee unieke features: de instantsend methode om meteen een betaling uit te voeren zonder bevestigingswachttijd en de privatesend methode waarbij vrijwel anonieme transacties uitgevoerd kunnen worden. Dash heeft dus een hogere financiële privacywaarborging dan bitcoin, en het is mogelijk om er supersnelle transacties mee uit te voeren.

Waarom bitcoins kopen bij Bitrush?

Bitrush is opgericht in 2014 en maakt het mogelijk om gemakkelijk, veilig en betrouwbaar bitcoins en andere cryptocurrencies te kopen. Ons gebruiksvriendelijke platform biedt cryptocurrencies aan tegen concurrerende prijzen via populaire betaalmethodes zoals iDEAL, Bancontact en MyBank.

Wat is een bitcoin adres en hoe kom ik eraan?

Om bitcoins aan te kopen of uit te geven heeft u een bitcoin adres nodig. Dit is enigszins vergelijkbaar met een bankrekeningnummer. Een bitcoin-adres bestaat uit minimaal 27 en maximaal 34 karakters. Aan elke bitcoin adres hangt een unieke persoonlijke key (toegangscode) waarmee u de bitcoins weer uit kunt geven.

Een bitcoin-adres kunt u verkrijgen door een bitcoin portemonnee aan te maken.

Wat is een bitcoin portemonnee/wallet?

In uw bitcoin portemonnee bewaart u bitcoins, u kunt dit zien als een bankrekening. Er bestaan drie soorten bitcoin portemonnees; een online portemonnee, een mobiele portemonnee en een software portemonnee via een bitcoin client.

Via een bitcoin client downloadt u een software portemonnee op uw computer. Het grote nadeel hiervan is dat u het gehele openbare bitcoin grootboek (blockchain) moet downloaden, wat dagen kan duren. U heeft dan wel de totale controle over uw portemonnee, maar u moet wel zelf zorgen voor de beveiliging ervan.

Online portemonnees zijn overal toegankelijk en kunnen op verschillende websites worden aangemaakt. U beheert deze niet zelf, dat wordt door een derde partij gedaan. De verantwoordelijkheid voor de beveiliging ligt dan ook bij een derde partij.

Met een mobiele portemonnee is het mogelijk uw bitcoins in uw zak mee te nemen. Betalingen in fysieke winkels kunnen makkelijk gedaan worden door een QR-code te scannen of door uw telefoon in de buurt van een kassa met NFC (Near Field Communication) te houden.

Bezoek bitcoin.org wanneer u meer informatie nodig heeft bij het kiezen van een bitcoin portemonnee.

Wat is een hardware wallet?

Een hardware wallet kan gezien worden als een versleuteld apparaat dat fungeert als bit-/altcoin wallet. De hardware wallet is een vorm van cold storage, dit houdt in dat de private key offline bewaard wordt.

De public key is het bit-/altcoin adres om crypto currency transactions mee uit te voeren. De public key wordt gegenereerd door de private key. De private key moet afgeschermd en goed bewaard blijven om de bit-/altcoin veilig te houden. Hiervoor dient de hardware wallet.

Het voordeel van een hardware wallet is dat er vanuit cold storage nog steeds online transacties uitgevoerd kunnen worden door de hardware wallet in te pluggen in de computer en een goedkeuring te geven en het wachtwoord in te voeren.

Er zijn verschillende soorten hardware wallets die variëren in prijs en veiligheidslevel. De meeste algemene instellingen voor hardware wallets zijn hetzelfde, er zal een pin en wachtwoord ingesteld moeten worden.

Ter preventie van het verliezen van je bit-/altcoins als de hardware wallet kwijt of defect is, is er een veiligheidsmodule die doorlopen kan worden. Door de wallet seeds te noteren en goed te bewaren kan de wallet teruggehaald worden.

De wallet seeds zijn een aantal veiligheidswoorden die meegeleverd zijn bij de hardware wallet. Als de hardware wallet kwijt is dan is er door het aanleveren van deze veiligheidswoorden altijd weer toegang tot de inloggegevens/private key. Hiermee is het mogelijk om weer op de account in te loggen met de public key waarop de bit-/altcoins staan.

Hoe start ik een koopproces bij jullie?

Op de homepagina kunt u gemakkelijk een koopproces starten.

 1. U vult het te besteden bedrag of het aantal bitcoins in dat u wilt ontvangen.
 2. Kies de door u gewenste betaalmethode.
 3. U vult uw bitcoin adres in; op dit adres ontvangt u de aangekochte bitcoins.

Wanneer u voor het eerst bitcoins bij Bitrush bestelt, vragen wij om een eenmalige verificatie van uw e-mailadres, telefoonnummer en bankrekeningnummer. Dit proces duurt slechts enkele minuten.

Wat zijn de voordelen van bitcoin?

 1. Er is geen tussenpersoon nodig om een transactie te verrichten en u betaalt geen transactiekosten van een bank.
 2. U kunt altijd en overal onmiddellijk bitcoins overmaken en ontvangen. Er gelden geen feestdagen, grenzen of opgelegde limieten!
 3. U heeft de volledige controle over uw transacties, het is bijvoorbeeld voor een bedrijf onmogelijk om ongewenste of onopgemerkte kosten van uw portemonnee af te schrijven.
 4. U betaalt geen of extreem weinig provisie.
 5. Bitcoins zijn vrijwel oneindig deelbaar, u kunt bijvoorbeeld 0,00000001 bitcoin naar iemand overmaken.
 6. Privacy en anonimiteit; alle bitcoin transacties worden permanent openbaar opgeslagen in het bitcoin grootboek (blockchain), en iedereen kan op elk moment het saldo van elk bitcoin adres inzien. De identiteit van de eigenaar kan echter niet worden vastgesteld aan de hand van zijn bitcoin adres, zolang de eigenaar bij een transactie zelf geen persoonlijke informatie heeft vrijgegeven.
 7. Bitcoins kunnen onmogelijk worden vervalst en zijn daardoor eenvoudig en onmiddellijk identificeerbaar.
 8. Bitcoins bewaren is geheel kosteloos en gemakkelijk, er hoeft geen derde partij aan te pas te komen.
 9. Bitcoin betalingen zijn onomkeerbaar, een transactie met bitcoin kan niet ongedaan worden gemaakt. Het kan alleen worden terugbetaald door de ontvanger.
 10. De hoeveelheid bitcoins is aan een maximum van 21 miljoen gebonden. Hierdoor is de bitcoin in principe immuun voor inflatie.

Hoe maak ik een wallet aan?

Als u van plan bent om bij bitrush.nl crypto currency te kopen of verkopen dan heeft u een crypto-wallet nodig. Dit is een account waarop u uw crypto currency kunt opslaan. Bitrush.nl heeft geen eigen wallet. De klanten van bitrush.nl gebruiken meestal de volgende wallets:

https://jaxx.io/

https://blockchain.info/nl/home

Het belangrijkste aan uw wallet om bitcoin te kopen of verkopen bij bitrush.nl is uw coin adress. Je hebt voor de verschrillende crypto-currencies een ander adres nodig. Een bitcoin-adres en een ethereum-adres bijvoorbeeld. Je kunt de verschillende adressen wel beheren via één wallet. Als gevraagd wordt om een adres te genereren dan moet u dit adres soms eerst opslaan (het kan dan anders zijn dat uw adres opnieuw verandert). 

Wat is een veilige manier om mijn bitcoins te beschermen?

Net zoals uw portemonnee in het dagelijkse leven, moet uw bitcoin portemonnee goed beschermd zijn. Het is noodzakelijk om hem goed te beveiligen, om verlies of diefstal te voorkomen. Meer informatie daarover vindt u op de site van bitcoin.

Waarom vragen jullie om mijn mobiele-telefoonnummer?

Bitcoins zijn ook aantrekkelijk voor frauduleuze doeleinden, wij zijn daarom door onze financiële partners verplicht om uw telefoonnummer te vragen.

Uw telefoonnummer wordt gebruikt voor de volgende doeleinden:

 1. Het versturen van een verificatiecode.
 2. Fraudeurs af te schrikken.
 3. Eventueel bij het helpen opsporen van fraudeurs.

Ik heb mijn SMS niet ontvangen, wat nu?

Het komt zelden voor dat u geen SMS ontvangt. Om toch een SMS met een code te ontvangen kunt u het volgende doen:

 1. De aankoop nogmaals proberen uit te voeren, eventueel in een andere browser.
 2. Uw browsergeschiedenis van het afgelopen uur wissen.
 3. De privé-navigatie/incognitomodus van de browser starten.

Waarom is er een accountverificatie nodig?

Door de populariteit van de bitcoin is deze helaas ook het doelwit van cybercriminelen. Met behulp van bijvoorbeeld "phishing" kan een cybercrimineel de beschikking krijgen over de bankgegevens van een gebruiker. Op het moment dat er een aankoop van bitcoins is gedaan en de bitcoins opgestuurd zijn naar een anoniem bitcoin adres, is het voor ons onmogelijk om de transactie terug te draaien.

Om kans op fraude te verlagen, vragen wij u bij uw eerste bestelling om een eenmalige verificatie.

Waarom moet ik mijn paspoort of ID-kaart aanleveren?

Voor bedragen boven de € 2500,- zijn wij verplicht door onze payment service provider om een identiteitsverificatie te vragen om (internet)fraude en witwaspraktijken tegen te gaan. Meer informatie kunt u vinden op onze pagina veiligheidsbeleid.

Wat houdt een cooling-downperiode in?

Een cooling-downperiode houdt in dat de bitcoins worden vastgehouden gedurende een periode van 2 werkdagen nadat een aankooplimiet is bereikt.

Stel dat u een bestelling doet voor € 250,-, dan houdt u aankooplimiet van € 200,- over voor de komende 2 werkdagen. Wanneer u de € 200,- overschrijdt zullen uw bitcoins tijdelijk worden vastgehouden. De volgende periode zal ingaan wanneer de 2 werkdagen voorbij zijn. Meer informatie kunt u vinden op ons pagina over veiligheidsbeleid

Waarom ontvang ik minder coins dan besteld?

Vanwege de variabele koers van cryptocurrencies kan de waarde per moment verschillen.

Wij garanderen dat u de exacte coins ontvangt die u heeft besteld vanaf het moment dat u op de betaalpagina bent en uw betaling binnen 5 minuten heeft afgerond. Duurt het langer dan 5 minuten dan kunnen wij niet garanderen het aantal bestelde coins te leveren en dus kan het licht afwijken. 

Ik heb bitcoins aangekocht, maar die zijn nog niet aangekomen?

Het is gebruikelijk dat u de bitcoins vrijwel onmiddellijk in uw portemonnee ziet verschijnen, maar het kan voorkomen dat er een vertraging optreedt. De meest voorkomende redenen hiervoor zijn:

 1. U heeft uw eenmalige accountverificatie nog niet voltooid.
 2. Sommige online portemonnees vereisen 6 confirmations (link) (bevestigingen) voordat de bitcoins zichtbaar worden. Een confirmation betekent dat een transactie is geverifieerd door het netwerk en (bijna) niet meer ongedaan kan worden gemaakt (met elke bevestiging wordt het risico op het terugdraaien van de transactie kleiner).